Seuraa If Vakuutus

Aiotko vuokrata asuntosi oman lomasi ajaksi?

Lehdistötiedote   •   Heinä 01, 2015 08:00 EEST

Vakuutusyhtiö vinkkaa, miten lyhytaikainen vuokraus esimerkiksi Airbnb:n kautta hoituu vaivattomasti kaikkien kannalta.

Lomamajoituksen varaaminen erilaisten majoituspalveluiden tai tuttavien kautta on jatkuvasti yleistyvä ilmiö.

Tässä Ifin vinkkejä, joiden avulla vuokraus ja asunnonvaihto sujuvat mukavasti.

  • Raivaa tilaa asuntoon ja siivoa. Siisti asuntoa ja järjestele omia tavaroitasi vieraiden matkatavaroiden tieltä pois. Vierailijat arvostavat siisteyttä ja jättänevät siitä myös kommentteja asuntoarvosteluun. Esimerkiksi naulakkoon on hyvä raivata tilaa ulkovaatteille ja eteiseen tilaa kengille.
  • Monet vieraat pitävät paikallisessa ruokakaupassa käymisestä ja itse omien ruokien kokkaamisesta. Tämän vuoksi myös jääkaappiin on hyvä varata tilaa vieraiden ruokaostoksille.
  • Huolehdi perustarvikkeet kuntoon. Tiskiainetta, talous- ja vessapaperia on hyvä varata vieraiden käyttöön. Pitkän lennon jälkeen vierailija varmasti arvostaa sitä, ettei ensimmäisenä tarvitse kipittää lähikauppaan ostamaan vessapaperia.
  • Kannattaa miettiä, mitkä omat tavarat ovat tärkeitä ja arvokkaita. Laita ne varmuuden vuoksi lukolliseen paikkaan piiloon. Erittäin arvokkaan omaisuuden, kuten arvokorujen säilytys on turvallista pankin tallelokerossa.
  • Avaimenluovutus vieraalle kannattaa sopia jonkun tutun henkilön kanssa, jos on jo itse ehtinyt lähteä omalle reissulle vieraiden tieltä tai aikataulut eivät muuten sovi yhteen. Esimerkiksi ystävä voi käydä luovuttamassa vieraille asunnon avaimen.
  • Kannattaa nähdä hiukan vaivaa ja laatia jonkinlaiset käyttöohjeet omasta kodista. Muun muassa lukkojen, kodinkoneiden ja lämmitysjärjestelmien käytössä voi olla eroja maiden välillä. Tällä tavalla tietämättömyydestä johtuvien vahinkojen riski pienenee. Jos mahdollista, voit pyytää jotain tuttua henkilöä auttamaan vieraita mahdollisissa ongelmatilanteissa paikan päällä.

Mitä vakuutus korvaa, jos vahinko sattuu?

– Omasta vakuutusyhtiöstä on hyvä varmistaa kotivakuutuksen turvan taso ennakkoon, jos asunnossa rikkoutuu vahingossa jotain vieraiden visiitin aikana. Vakuutus korvaa tavanomaisessa kotitalouskäytössä syntyneet vahingot, mutta täystuhon kohdannut kämppä voi olla vaikea tapaus korvausten kannalta. On hyvä tiedostaa riskit ja pyrkiä minimoimaan niitä parhaaksi katsomallaan tavalla. Muun muassa vuokralaisen valinta kannattaa tehdä huolella, Ifin omaisuusvakuutusten johtaja Mika Viipuri muistuttaa.

Vakuutusehtojen mukaan asunnon tai mökin vuokraaminen on sellainen muutos, josta pitää ilmoittaa vakuutusyhtiölle. Vahinkotilanteessa voi tällöin säästyä yllätyksiltä, epäselvyyksiltä ja pettymyksiltä. Väliaikaisesta asunnonvuokraamisesta tai lainaamisesta tulisi tehdä aina kirjallinen sopimus.

– Asunnon väliaikainen vuokraaminen lyhyeksi aikaa esimerkiksi oman loman ajaksi on nykypäivää, joten meidän on pysyttävä mukana tässäkin kehityksessä. Maailma muuttuu. Tämänkin trendin taustalla on monta mielenkiintoista muuttujaa: muun muassa asunnon omistajan tai päävuokralaisen aina kantama vaaran vastuu, mahdolliset vaikutukset vahinkokehitykseen ja riskinmukaiseen hinnoitteluun. Hyvin asuntoasioihin varautumalla voi kuitenkin keskittyä siihen tärkeimpään – nauttimaan lomasta, Viipuri jatkaa.


Lisätietoja:
Mika Viipuri, If, omaisuusvakuutusten johtaja, p. 050 425 8607, mika.viipuri@if.fi
Juha T. Virtanen, If, omaisuuskorvausten asiantuntija, p.050 424 5664, juha.t.virtanen@if.fi
Riikka Rytilahti, If, tiedottaja, p. 050 424 4223, riikka.rytilahti@if.fi

If somessa
Facebookissa
Twitterissä
YouTubessa
Pientä pränttiä -blogissa

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.