Seuraa If Vakuutus

Huomenna on vuoden pimein päivä – vain joka toinen jalankulkija huolehtii näkymisestään

Lehdistötiedote   •   Joulu 20, 2017 07:53 EET

Huono näkyvyys muille tielläliikkujille on suomalaisten mielestä jalankulkijan suurin riski talvisin. Silti puolet meistä uhmaa pimeyttä eikä varmista näkymistä autoilijalle yksinkertaisella tavalla – käyttämällä heijastinta.

Vuoden pimein aika, jouluostoksille kiirehtivät autoilijat sekä pian starttaava vilkas joululiikenne. Nyt jos koskaan jalankulkijan kannattaa huolehtia siitä, että näkyy liikenteessä muille tielläliikkujille.

Heijastin unohtuu usealta, vaikka lähes puolen suomalaisista mielestä se on kaikista paras tapa lisätä jalankulkijan turvallisuutta talviaikaan. Näkyvyyden lisäksi jalankulkijoita huolettavat talvella liukastumisriski sekä autoilijoiden liian kova vauhti. Tiedot käyvät ilmi Ifin toteuttamasta kyselytutkimuksesta*.

– Kiire ei kuulu talviliikenteeseen, oli liikkeellä sitten jalkaisin tai autolla. Autoilijan on oltava erityisen tarkkaavainen alueilla, joilla liikkuu jalankulkijoita, ja huomioitava esimerkiksi jarrutusmatkan piteneminen liukkaalla kelillä. Toisin kuin moni luulee, suurin osa jalankulkijoiden onnettomuuksista sattuu tiheästi asutuilla alueilla, joissa on katuvalaistus, muistuttaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

Tiedätkö, miten kiinnität heijastimen oikein?

Yksi heijastin on parempi kuin nolla, mutta suositeltavaa on käyttää useampia heijastimia vartalon eri puolilla. Yksi heijastin ei välttämättä riitä varoittamaan autoilijaa jalankulkijasta etenkin silloin, jos heijastin on selässä tai vartalon etupuolella ja auto tulee heijastimeen nähden vastakkaisesta suunnasta.

– Riippuva heijastin kannattaa sijoittaa yllättävän alas, jopa aikuisen polven korkeudelle, jotta auton valot heijastuvat siitä tehokkaasti joka suunnasta, Koskela vinkkaa.

Vaatteiden lisäksi heijastin kannattaa kiinnittää esimerkiksi lastenvaunuihin ja koiran talutushihnaan.

– Perinteisten heijastimien lisäksi näkyvyyttä voi parantaa heijastavasta materiaalista valmistetuilla asusteilla tai neulomalla tänä syksynä hitiksi nousseesta heijastavasta langasta vaikkapa kaulahuivin tai hanskat. Silloin heijastin ei myöskään unohdu matkasta kuten erikseen kiinnitettävän heijastimen kohdalla voi käydä, Koskela toteaa.

Suomalaisten mielestä jalankulkijan suurimmat riskit talviaikaan:

1. Huono näkyvyys muille tielläliikkujille (39 %)

2. Liukkauden aiheuttama kaatumisriski (29 %)

3. Autoilijoiden liian kova vauhti suhteessa pimeyteen ja säähän (20 %)

4. Huonosti ylläpidetyt jalankulkureitit (8 %)

*Sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1008 yli 18-vuotiasta suomalaista. Ifin teettämän kyselyn toteutti YouGov Finland syyskuussa 2017. Lähtöotos muodostettiin suomalaisia edustavaksi iän, asuinalueen ja sukupuolen suhteen.

Lisätietoja:

Jari Pekka Koskela, If, vahingontorjuntapäällikkö, p. 010 514 1883, jari.pekka.koskela@if.fi
Heijastinfaktaa: näin kauas heijastin näkyy

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Agree With Privacy Policy