Seuraa If Vakuutus

If tutki: Hinta on auton ostossa turvallisuutta ratkaisevampi

Lehdistötiedote   •   Huhti 20, 2017 11:44 EEST

Joka kolmas suomalaiskotitalous aikoo vaihtaa autoa kahden vuoden sisällä. Auton ostoaikeet ovat korkeimmillaan lapsiperheissä, joista joka toinen on ostamassa autoa. Autokuumetta sen sijaan potevat useimmiten alle 30-vuotiaat. Auton hinta on ostaessa ratkaisevin valintakriteeri. Tiedot käyvät ilmi Ifin teettämästä tuoreesta kyselytutkimuksesta*.

Autokuume on varma kevään merkki, joka näkyy autoliikkeissä, nettikaupoissa sekä vakuutusyhtiössä. Ifin tuoreen kyselytutkimuksen mukaan autottomistakin kotitalouksista joka seitsemäs on aikeissa ostaa auton lähitulevaisuudessa.

Useimmiten syynä auton hankkimiseen on nykyisen auton ikä tai huono kunto. Tämän mainitsee noin puolet vuosimallia 2009 tai sitä vanhemmalla autolla ajavista ja reilu kymmenes sitä uudemmalla autolla ajavista.

Toiseksi tärkeimmäksi syyksi nousee tapa vaihtaa autoa tietyin väliajoin, mikä korostuu muita useammin yli 60-vuotiailla. Noin joka kymmenes myöntää auton vaihdon syyksi autokuumeen. Lapsiperheissä vaihtamisen taustalla on usein tarve isommalle autolle.

Kustannukset ratkaisevat, autovertailut eivät

Auton hinta sekä käyttökustannukset nousevat autokaupoilla ylivoimaisesti ratkaisevimmiksi valintakriteereiksi. Auton turvallisuus on keskeinen kriteeri joka kolmannelle. Naisille turvallisuus on selkeästi miehiä tärkeämpi valintaperuste. Ympäristöystävällisyyttä pitää oleellisena joka kuudes suomalaisista.

Auton käyttövoima vaikuttaa erityisesti miehillä hyvin keskeisesti auton valintaan. Bensamoottori on edelleen selkeästi suosituin. Hieman yllättäen hybridi nousee toiseksi suosituimmaksi vaihtoehdoksi ennen dieseliä, ja sen valitsisi 15 prosenttia suomalaisista.

Auton imago, tuttavien suositukset tai autolehtien vertailut eivät sen sijaan ole ratkaisevia autoa valitessa.

Ole tarkkana, mutta varaudu silti yllätyksiin

Suomessa myydään vuosittain noin 550 000–600 000 käytettyä autoa. Käytettyä autoa ostaessa kannattaa selvittää mahdollisimman huolellisesti auton taustat.

– Auton huoltokirja antaa paljon tietoa auton kunnosta. Vanhempi ja hyvin huollettu auto voi olla parempi kuin uudempi, jonka huollot on laiminlyöty. Jos huoltokirjaa ei ole, kannattaa autoon suhtautua epäilevämmin, vinkkaa autovahinkotarkastuksen johtaja Eero Heino Ifistä.

Käytetyissä autoissa yleisiin teknisiin vikoihin voi varautua myös vakuutuksella.

– Voimansiirto- ja jarruviat ovat käytetyissä autoissa valitettavan yleisiä ja kalliita korjata. Myös venttiilikoneiston vauriot ovat tavallisia, kun esimerkiksi jakopään hihna katkeaa. Ifissä olemme viimeisen vuoden aikana korvanneet muun muassa vaihteistovaurioita, moottorivaurioita, jarruvikoja ja venttiilikoneiston vaurioita. Keskimääräinen teknisen vian korjauksen hinta on noin 880 euroa, kalleimpien useita tuhansia euroja.

If on kehittänyt kaksi vakuutusta helpottamaan yksityishenkilöiden välistä autokauppaa

Suomalaisten TOP 7 -kriteerit auton hankinnassa

  • 1.Ostohinta
  • 2.Käyttökustannukset
  • 3.Turvallisuus
  • 4.Koko
  • 5.Käyttövoima
  • 6.Ympäristöystävällisyys
  • 7.Tuttu automerkki

Lue lisää:

Yksityisten välisen autokaupan helpot pelisäännöt
Tarkasta auton tiedot

Lisätietoja:

Eero Heino, If, autovahinkotarkastuksen johtaja, p. 010 514 2404, eero.heino@if.fi

Ainomaija Pippuri, If, viestintäjohtaja, p. 010 514 4217, ainomaija.pippuri@if.fi


*Sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1006 täysi-ikäistä suomalaista helmikuussa 2017. Ifin teettämän kyselyn toteutti YouGov Finland. Lähtöotos muodostettiin ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaisia edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan.

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.