Seuraa If Vakuutus

Ifin vuoden 2017 tulos Suomessa hyvä: vakaa hinnoittelu toi uusia asiakkaita

Lehdistötiedote   •   Helmi 07, 2018 09:47 EET

 • Ifin tekninen tulos Suomessa vuodelta 2017 oli 111 miljoonaa euroa (147 miljoonaa euroa vuonna 2016).
 • Ifin asiakasmäärä kasvoi erityisesti uuden liikennevakuutuksen myötä.
 • If uudisti hinnoittelun ja luopui määräaikaisista alennuskampanjoista.
 • Painopiste oli vahinkoja ennaltaehkäisevien ja asiakkaita auttavien palvelujen rakentamisessa. If lanseerasi ensimmäisen osan If Terveys -palvelukokonaisuudesta.
 • If alkoi hyödyntää robotiikkaa asiakaspalvelussa. Vuonna 2018 If panostaa yhä vahvemmin digitaalisten palvelujen kehittämiseen.

Ifin tulos Suomessa vuodelta 2017 oli hyvä: tekninen tulos oli 111 miljoonaa euroa (147 miljoonaa euroa vuonna 2016) ja yhdistetty kulusuhde oli 88,3 (82,4). Suomessa alennettiin diskonttokorkoa vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä 1,5 prosentista 1,2 prosenttiin ja tämä heikensi tulosta 72 miljoonalla eurolla. Ifin asiakasmäärä Suomessa kasvoi ja oli vuoden lopussa kaikkiaan 970 000 (950 000). If kasvoi erityisesti suurimmalla liiketoiminta-alueellaan, henkilöasiakkaiden vakuutuksissa. Yritysasiakkaiden, etenkin suuryritysten, puolella vuosi sen sijaan oli haastava muun muassa useiden suurvahinkojen vuoksi.

– Vuoden alussa uudistunut liikennevakuutuslaki sai suomalaiset kilpailuttamaan vakuutuksiaan poikkeuksellisen aktiivisesti. Toimme Ifissä uudistetun liikennevakuutuksen markkinoille toukokuussa ja sen myötä markkinaosuutemme liikennevakuutuksissa kasvoi noin 0,5 prosenttiyksikköä vuoden alusta, Ifin henkilöasiakkaista vastaava Suomen maajohtaja Timo Harju kertoo.

Koko If-konsernin tulos ennen veroja oli 818 miljoonaa euroa (824 miljoonaa euroa vuonna 2016). Yhdistetty kulusuhde oli kaikkien aikojen paras, 85,3. If kasvoi myös muissa Pohjoismaissa ja ylitti pohjoismaisesti 3 miljoonan kuluttaja-asiakkaan rajan.

If uudisti hinnoittelun ja panosti uusiin palveluihin

If uudisti vuonna 2017 hinnoittelunsa luopumalla määräaikaisista alennuksista sekä henkilö- että yritysasiakkaille. Tavoitteena on lisätä asiakkaille läpinäkyvyyttä ja ennakoitavuutta tarjoamalla pitkällä aikavälillä vakaa hinta.

– Tällä hetkellä vakuutusalalla kilpaillaan asiakkaista aggressiivisesti erilaisilla määräaikaisilla alennuksilla, jotka voivat hämärtää vakuutuksen todellisen hinnan. Olemme Ifissä tehneet päätöksen kulkea vastavirtaan: uusi hinnoittelumalli kuvastaa, että pikavoittojen hakemisen sijaan haluamme rakentaa luottamusta pitkällä aikavälillä. Tämä näkyy jo asiakastyytyväisyytemme selkeänä kasvuna, kertoo Timo Harju.

Vakuutusyhtiöiden EPSI Rating -asiakastyytyväisyystutkimuksen mukaan If oli vuoden 2017 suurin nousija, jonka henkilö- ja yritysasiakkaiden tyytyväisyys parani vakuutusyhtiöistä eniten verrattuna edellisvuoteen.

– Panostimme vuonna 2017 vahinkoja ennaltaehkäisevien ja asiakasta arjessaan auttavien palvelujen rakentamiseen. Rakennamme erilaisia uusia palveluja yli toimialarajojen hyvien kumppanuuksien avulla, mutta keskitymme strategiamme mukaisesti itse jatkossakin vahinkovakuuttamiseen. Esimerkiksi lanseerasimme ensimmäisen osan terveyspalvelukokonaisuudesta, jota laajennamme tänä vuonna muun muassa tuomalla uusia palveluja yritysasiakkaiden henkilöstön käyttöön, kuvaa Harju.

Robotiikan hyödyntäminen laajentaa asiakaspalvelua

Vuonna 2018 If panostaa voimakkaasti digitaalisten palvelujen kehittämiseen. Jo noin 70 prosenttia Ifin henkilöasiakkaista Suomessa käyttää digitaalisia palveluja vakuutusasioiden hoitamiseen. Joka kolmas ostaa myös vakuutuksensa verkossa, ja suunta on voimakkaasti kasvava: viime vuonna verkkokaupan myynti kasvoi yli 30 prosenttia.

Seuraava askel on robotiikan ja keinoälyn hyödyntäminen yhä vahvemmin asiakkaiden auttamisessa.

– Vastaamme asiakkaiden muuttuneisiin tarpeisiin laajentamalla mahdollisuuksia asioida kanssamme. Otimme jo viime vuoden aikana Ifin asiakaspalvelussa käyttöön chatbotit, jotka mahdollistavat asiakkaiden neuvomisen vuorokauden ympäri. Tällä hetkellä chatbot hoitaa itsenäisesti jo 70 prosenttia henkilövakuutusasiakkaiden chat-yhteydenotoista, kuvaa Timo Harju.

– Samaan aikaan haluamme varmistaa, että ihmisasiakaspalvelu on mahdollisimman laajasti saatavilla. Tavoitteemme on tänä vuonna laajentaa asiakaspalvelua viikonloppuihin. Asiakas voittaa, kun rutiinitöiden vähentyessä asiakasneuvojilta vapautuu lisää aikaa asiantuntijuutta vaativiin tehtäviin, kuten asiakkaiden vakuutustarpeiden kartoittamiseen.

Ifissä on käynnissä myös yhtiön historian suurin IT-järjestelmäuudistus, jossa kaikki vanhat vakuutusjärjestelmät korvataan yhdellä pohjoismaisella perusjärjestelmällä. Työ etenee vaiheittain, ja jo tämän vuoden aikana konkreettisia liiketoimintahyötyjä saadaan yritysasiakkaiden palveluun.

– Suomalaisille asiakkaille muutos tulee näkymään positiivisesti asiakaspalvelussa ja nopeudessa tuoda uusia digitaalisia palveluja. Palvelu- ja tuotekehityksemme tulee olemaan jatkossa hyvin ketterää, kun voimme tuoda yhdessä maassa testatun palvelun kerralla kaikkiin Ifin toimintamaihin. Pystymme näin hyödyntämään pohjoismaisuuden tuomia skaalaetuja aiempaa paremmin, Harju kuvaa.

Ifin avainluvut 2017

If Suomi

 • Ifin tekninen tulos Suomessa 111 miljoonaa euroa (147 miljoonaa euroa vuonna 2016).*
 • Yhdistetty kulusuhde 88,3 prosenttia (82,4 prosenttia)
 • Asiakkaiden määrä 970 000 (950 000)
 • Vakuutusmaksutulo 959 miljoonaa euroa (987 miljoonaa euroa)
 • Korvauskulut, netto 631 miljoonaa euroa (600 miljoonaa euroa).

* Suomessa alennettiin diskonttokorkoa vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä 1,5 prosentista 1,2 prosenttiin ja tämä heikensi tulosta 72 miljoonalla eurolla.

If-konserni

If on Pohjoismaiden suurin vahinkovakuutusyhtiö, joka toimii Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan lisäksi kaikissa Baltian maissa.

 • Tulos ennen veroja 818 miljoonaa euroa (824 miljoonaa euroa vuonna 2016)
 • Yhdistetty kulusuhde 85,3 prosenttia (84,4 prosenttia)*
 • Tekninen tulos 640 miljoonaa euroa (658 miljoonaa euroa).

* Vuoden 2016 yhdistettyyn kulusuhteeseen vaikutti varauksen purkaminen alkuvuodesta 2016. Ilman tätä kertaluonteista vaikutusta yhdistetty kulusuhde olisi 86,1 prosenttia.

If kuuluu Sampo-konserniin. Euromääräiset luvut on esitetty siinä muodossa, kuin Sampo esittää ne tilinpäätöstiedotteessaan. Lisää tietoa koko Ifin tuloksesta löytyy Sammon tilinpäätöksestä.

Lisätietoja:

Timo Harju, henkilöasiakkaista vastaava Suomen maajohtaja, If, p. 010 514 2237, timo.harju@if.fi
Outi Kärkkäinen, viestintäpäällikkö, If, p. 010 514 1962, outi.karkkainen@if.fi

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.