Seuraa If Vakuutus

Ikääntyvien arjesta saa turvallisen varautumalla vaaratilanteisiin ajoissa

Lehdistötiedote   •   Helmi 11, 2016 06:58 EET

Tänään vietetään 112-päivää. If haluaa muistuttaa vanhusten turvallisuudesta. Kun ikävuosia kertyy, itsenäisesti pärjääminen voi muuttua aiempaa haastavammaksi. Tällöin läheisten rooli huolenpitäjinä korostuu.

– Monet tapaturmat voi välttää kokonaan tai vähentää niiden vakavuutta, jos vain osaa varautua etukäteen, kertoo Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

Ifin vinkit tapaturmien välttämiseksi

1. Liukastumisriski pienemmäksi sekä ulkona että sisätiloissa

Tasapaino ja reaktionopeus kärsivät, kun ikää tulee lisää. Lisäksi luusto haurastuu, jolloin se kestää vähemmän kolhuja. Tästä syystä kaikilla pitäisi olla nastat kenkien alla ulkoillessa liukkailla teillä. Liukuesteiden asentaminen kylpyhuoneeseen kannattaa, koska ne torjuvat tehokkaasti tyypillisintä kotona tapahtuvaa tapaturmaa: kaatumista.

– Moni vanha ihminen liikkuu rollaattorilla, mutta sen kanssa kylpyhuoneessa kurvaileminen on yleensä liian ahdasta ja hankalaa. Tukea antavia kädensijoja on hyvä olla riittävästi kylpyhuoneessa esimerkiksi WC-istuimen ja ammeen tai suihkukaapin lähettyvillä Ifin henkilökorvausten asiantuntija Anne Koivisto opastaa.

2. Vältä kurkottamista korkealle

Monet ikääntyneet haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään. Kotona pärjäämistä voi edesauttaa monilla ratkaisuilla. Tavaroita ei kannata säilyttää kaappien ylähyllyillä, jos on epävarma tasapainostaan tai on taipumusta huimaukseen. Lampunvaihtoon ja muihin tuolille, jakkaralle tai tikapuille kiipeämistä vaativiin hommiin kannattaa pyytää apua.

3. Palohälyttimet kuntoon

Yli 65-vuotiaat ovat palokuolemissa yliedustettu ikäryhmä suhteessa heidän osuuteensa koko väestöstä.

– Merkittävin syy tälle lienee se, että joukossa on paljon henkilöitä, joilla on rajoittunut toiminta- tai liikkumiskyky. On siis erittäin tärkeää pitää huolta siitä, että ikääntyneiden ihmisten kotona on toimivat palovaroittimet ja liesivahti, joka katkaisee liedestä virran jo ennen liesipalon syttymistä, Koskela kertoo.

4. Avun hälyttäminen

Monissa kännyköissä on pikavalintatoiminto: painamalla jotain näppäintä pitkään, puhelin soittaa siihen tallennettuun numeroon. Älypuhelimiin puolestaan saa sovelluksia, joissa on lisäksi muitakin avun hälyttämistä helpottavia toimintoja. Joissakin älypuhelinmalleissa on myös toiminto, jolla voi antaa toiselle oikeuden seurata missä puhelin sijaitsee ja liikkuu. Omaisten on myös hyvä muistaa soittaa ikääntyneille läheisilleen säännöllisesti.

– Turvaranneke tuo turvaa erityisesti yksin asuville. Omaisilla on tärkeä rooli siinä, että vanhuksen saa ymmärtämään ja hyväksymään turvarannekkeen tarpeellisuuden. Liian usein turvaranneketta säilytetään pöytälaatikossa eikä ranteessa, jossa siitä olisi apua tukalassa tilanteessa, Koskela muistuttaa.


Lisätietoja:
Anne Koivisto, henkilökorvausten asiantuntija, If, p. 050 364 3626, anne.koivisto@if.fi
Jari Pekka Koskela, vahingontorjuntapäällikkö, If, p. 050 424 1883, jari.koskela@if.fi
112-paiva.fi

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.