Seuraa If Vakuutus

Joka kolmannen yrityksen sähkökeskuksessa ”palaa sytytyslanka"

Lehdistötiedote   •   Huhti 27, 2015 08:00 EEST

If kartoitti tuhannen suomalaisen pk-yrityksen sähkökeskusten kunnon. Tulosten perusteella monen yrityksen täytyy toimia nopeasti, jotta sähkökeskus ei kärähdä ja aiheuta tulipaloa tai tuotantokatkosta yrityksen toiminnassa.

– Vain noin 70 yrityskiinteistöä tuhannesta sai täysin puhtaat paperit tekemässämme tarkastuksessa. Yli 900 yrityksen tiloista löytyi vähintään yksi korjattava puute ja enimmillään yhdestä yrityksestä löytyi lähes sata puutetta. Joka kolmannesta yrityksestä löytyi niin vakava ylikuumeneminen tai muu sähköinen vika, että käytännössä niin sanottu sytytyslanka palaa jo, luonnehtii Ifin yritysasiakkaiden vahingontorjuntapäällikkö Mika Luhtala.

Luhtala ei kuitenkaan halua soimata yrittäjiä, vaan epäselviä turvallisuusmääräyksiä ja puutteellisia tarkastusvaatimuksia. Esimerkiksi lain vaatimassa sähkölaitteiston määräaikaistarkastusmallissa ei edellytetä lämpökamerakuvausta, vaikka Ifin tutkimuksen mukaan vain noin puolet riskeistä voidaan havaita ilman sitä.

– Yrityksissä ei läheskään aina tunneta sähköhuoltoon liittyviä vastuita, sillä sähkölaitteiston haltijan rooli esimerkiksi vuokrakiinteistöissä on usein epäselvä. Myös viranomaisten tarkastustoiminnan vaatimuksia on syytä kiristää. Havaittujen puutteiden määrä osoittaa, että viranomaistarkastusten pitäisi olla seikkaperäisempiä ja niitä pitäisi tehdä useammin, Luhtala jatkaa.

Turvallinen valaistus on yhä mysteeri

Luhtalan mukaan If teki tutkimuksen aikana runsaasti valaistukseen liittyviä havaintoja. Perinteisten loisteputkien kuumeneminen on luultuakin yleisempää. Lisäksi matkan varrella löydettiin useita kattoon sulaneita pienoisloistevalaisimia.

– Helppo ja nopea ratkaisu on korvata vanhempien loisteputkien sytyttimet elektronisilla turvasytyttimillä. Valaistusta pitäisi kuitenkin tutkia paljon tarkemmin. Esimerkiksi led-tekniikasta tiedetään vielä aivan liian vähän ja led-valon vaikutuksesta silmänpohjarappeumaan on vastikään esitetty kansainvälistä tutkimustietoa. Olemme hankalassa tilanteessa. Mikä olisi kaikin tavoin niin turvallinen valaistus, että sitä voi tarjota ratkaisuksi, Luhtala kysyy.

If perusti keväällä 2013 suuren sähköturvallisuustutkimuksen ja perusti sitä varten If Vahingontorjuntatiimin, joka kartoitti pk-yritysten sähköjärjestelmän akuutteja tulipaloriskejä. Tutkimuksen kohteena olleet tuhat suomalaista pk-yritystä on nyt tarkastettu ja lämpökuvattu.
Lue lisää: 
If käynnistää suuren sähköturvatutkimuksen


Lisätietoja:
Mika Luhtala, If, vahingontorjuntapäällikkö, p. 050 590 9390, mika.luhtala@if.fi
Riikka Rytilahti, If, tiedottaja, p. 050 424 4223, riikka.rytilahti@if.fi
if.fi/turvallisuus

If somessa
Facebookissa
Twitterissä
YouTubessa
Pientä pränttiä -blogissa

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.