Seuraa If Vakuutus

Joka toinen käyttää älypuhelinta sängyssä – sulje ruutu kello 22

Lehdistötiedote   •   Huhti 04, 2016 08:00 EEST

Sänkysurffailu eli älylaitteiden käyttö sängyssä on monen iltarutiini, joka häiritsee unta. Joka kolmas suomalainen pitää unen puutetta uhkana terveydelleen. If käynnistää kokeilun, jossa tunnetut suomalaiset testaavat, miten puhelimen sulkeminen iltaisin kello 22 vaikuttaa uneen ja sosiaaliseen elämään.

Yksi syy suomalaisten liian vähäiseen yöuneen löytyy älylaitteista. Ifin teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes joka toinen käyttää älypuhelinta tai tablettitietokonetta sängyssä juuri ennen nukkumaanmenoa, alle 34-vuotiaista jopa 70 prosenttia. Älypuhelinten ja tablettien sinisävyisen valon on useissa tutkimuksissa havaittu vaikeuttavan nukahtamista.

Kaksi kolmesta kertoo kärsivänsä univaikeuksista ainakin joskus, ja joka kolmas pitää unenpuutetta uhkana terveydelleen. Suomalaiset menevät nukkumaan arkisin keskimäärin kello 23.10 ja viikonloppuisin kello 23.50.

– Moni lykkää nukkumaanmenoa netin syövereissä seikkaillessaan. Näytön kirkas valo ja kiinnostavat sisällöt aktivoivat aivoja, joten älypuhelimen käyttö juuri ennen nukkumaanmenoa voi vaikeuttaa nukahtamista ja johtaa katkonaiseen uneen, unitutkija, professori Paula Salo Turun yliopistosta ja Työterveyslaitokselta kertoo.

Riittävä uni on tärkeää sekä terveyden että toimintakyvyn kannalta. Liian vähän nukkuvien on muita useammin vaikeaa keskittyä, ja heille sattuu enemmän tapaturmia sekä onnettomuuksia liikenteessä.

– Pitkään jatkuvan univajeen on todettu liittyvän vastustuskyvyn heikkenemiseen sekä useisiin sairauksiin kuten diabetekseen ja masennukseen. Liian vähäinen uni sekoittaa myös ruokahalua ja kylläisyyttä säätelevien hormonien tasapainon, minkä seurauksena väsyneenä tulee syötyä epäterveellisesti ja liikaa.

Myös ulkonäköön nukkumisella on tutkitusti vaikutusta.

– Kauneusunien hyvää tekevä vaikutus on tutkimuksen valossa totta. Riittävästi nukkuvat näyttävät muiden mielestä keskimäärin viehättävämmiltä kuin ne, joille on kerääntynyt univelkaa, Paula Salo sanoo.


Mikko Leppilampi, Jenni Rotonen ja Roope Tonteri aloittavat somelakon

If käynnistää 4. huhtikuuta sosiaalisen kokeilun, jossa se haastaa suomalaiset sammuttamaan älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet viimeistään kello 22. Ideana on pitää laitteet suljettuna tai ainakin äänettömällä aamuseitsemään asti kahden viikon ajan. Tavoitteena on kannustaa suomalaisia nukkumaan enemmän ja paremmin.

– Moni vastaa viesteihin yötä myöten ja pelkää jäävänsä jostain ulkopuolelle, jos ei reagoi heti puhelimen piippaukseen. On aika kyseenalaistaa epäterveelliset tapamme ja testata, miten laitteiden sulkeminen vaikuttaa yöuneen ja hyvinvointiin, viestintäjohtaja Ainomaija Pippuri Ifistä kertoo.

Offline-aika-kokeiluun osallistuu useita tunnettuja suomalaisia, jotka testaavat, miten myöhäisillat ja yöt sujuvat ilman älylaitteita. Puhelimensa pois päältä laittavat muun muassa näyttelijä Mikko Leppilampi, Pupulandia-bloggaaja Jenni Rotonen sekä lumilautailija Roope Tonteri.

Kyselytiedot ovat peräisin Ifin YouGov Finlandilla teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1011 suomalaista helmikuussa 2016. Sosiaalisen median käyttöä koskeviin kysymyksiin vastasi 802 suomalaista. Lähtöotos ja vastaajajoukko on painotettu suomalaisia edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen.


Unitutkija Paula Salon univinkit:

-Tee makuuhuoneeseesi unihuolto: Panosta hyvään sänkyyn, tyynyyn ja peittoon. Tuuleta huone ennen nukkumaanmenoa, sillä hengitykselle on parasta viileä ilma. Pimeässä erittyy melatoniinihormonia, joka edistää unta, joten pimennä huone mahdollisimman hyvin.

-Omista makuuhuone nukkumiselle. Unohda työasiat, äläkä vilkuile työsähköpostia myöhään illalla. Älä ota puhelinta petikaveriksi ja jos mahdollista, hoida työt ja riidat makuuhuoneen ulkopuolella.

-Tavoittele rauhallista mieltä ennen nukkumaanmenoaikaa. Puhu huolista jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, ja vältä jännittäviä ohjelmia sekä erityisen kiinnostavia nettisisältöjä.

-Syö pari tuntia ennen nukkumaanmenoa kevyehkö, hiilihydraattipitoinen ateria. Esimerkiksi puuro tai leipä sopivat iltapalaksi hyvin.

-Vältä raskasta liikuntaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

-Jo pienikin määrä alkoholia häiritsee unen laatua.

-Jos kofeiini vaikuttaa sinuun piristävästi, vältä kahvia iltapäivästä lähtien.

-Laita puhelin äänettömälle tai kokonaan kiinni. Laita värinäilmoitukset pois päältä.

-Jos heräät kesken yön, älä katso kelloa.


Lisätietoja sekä yhteydet Paula Saloon, Mikko Leppilampeen, Jenni Rotoseen ja Roope Tonteriin:
Mari Huotari, viestintäpäällikkö, If, p. 050 424 0067, mari.huotari@if.fi
if.fi/offlineaika
#offlineaika

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.