Seuraa If Vakuutus

Joka toinen vanhempi arvelee somettavansa liikaa

Lehdistötiedote   •   Huhti 11, 2016 08:00 EEST

Sosiaalisen median käyttötavat mietityttävät suomalaisvanhempia, Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta ilmenee. Joka toiselle lapselle on asetettu aikarajat somen käytölle, mutta vanhemmat itse somettavat myöhään illalla, mikä voi haitata niin unta kuin parisuhdettakin.

Joka toinen alaikäisen lapsen vanhempi uskoo käyttävänsä sosiaalista mediaa liikaa ainakin joskus. Erityisen usein omasta sometuksestaan ovat huolissaan alle kouluikäisten lasten vanhemmat. Heistä kymmenen prosenttia käyttää sosiaalista mediaa omasta mielestään liikaa usein. Koko väestöstä kuusi prosenttia kokee somettavansa liikaa usein.

Sosiaalista mediaa käytetään eniten iltakuuden ja -kymmenen välillä, ja yli puolet vanhemmista käyttää älypuhelinta tai tablettia sängyssä ennen nukkumaanmenoa.

– Perheelliset hyödyntävät illan hiljaiset hetket ennen nukkumaanmenoa ja sukeltavat silloin nettiin. Rauhallinen hetki ennen nukkumaanmenoa helpottaa unen tuloa, mutta puhelimen tilalle sänkykaveriksi kannattaa ottaa vaikka sopivan tylsä romaani, viestintäjohtaja Ainomaija Pippuri Ifistä vinkkaa.

Älylaitteiden näyttöjen valo haittaa kehon luontaisen nukahtamishormonin, melatoniinin muodostumista, mikä vaikeuttaa nukahtamista. Kolme kymmenestä suomalaisvanhemmasta kertoo sosiaalisen median haittaavan unta. Koko aikuisväestöstä joka neljäs kokee, että sosiaalinen media häiritsee unta.

Kiivas sometus saattaa vaikuttaa unen lisäksi parisuhteeseen, jos kumppani huomioi ruutua enemmän kuin puolisoaan. Kolmannes lasten vanhemmista haluaisi, että puoliso kiinnittäisi enemmän huomiota kumppaniinsa ja vähemmän someen. Joka viides kokee, että oma kumppani käyttää liikaa sosiaalista mediaa.

Lapsiperheiden vanhemmat kaipaavat parisuhdeaikaa sometuksen tilalle useammin kuin muut suomalaiset.

Joka toisen lapsen someaikaa on rajoitettu

Neljä kymmenestä vanhemmasta on huolissaan sitä, että sosiaalisen median käyttö häiritsee lapsen unta. Äitejä lasten sometus huolestuttaa useammin kuin isiä.

Joka toiselle lapselle on asetettu aikarajat sosiaalisen median käytölle.

Kyselyn tiedot ovat peräisin Ifin YouGov Finlandilla teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1011 suomalaista helmikuussa 2016. Vastaajista kotona asuvien alaikäisten lasten vanhempia oli 262. Kyselyn lähtöotos ja vastaajajoukko on painotettu suomalaisia edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen.


Lisätietoja:
Mari Huotari, viestintäpäällikkö, If, p. 050 424 0067, mari.huotari@if.fi 
if.fi/offlineaika

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.