Seuraa If Vakuutus

Kätkeytyykö joulupakettiin tietoturvariski?

Lehdistötiedote   •   Joulu 17, 2018 08:11 EET

Digitaaliset joululahjat voivat altistaa kodin tietoturvallisuusriskeille, Ifin tietoturvallisuusasiantuntija varoittaa.

Tänä vuonna monen suomalaisen joulupaketista paljastuu älylaite, kuten matkapuhelin, tabletti, tietokone, peliokonsoli tai aktiivisuusranneke. Monen perinteisen kodinkoneenkin voi nykyään liittää kotiverkkoon.

- Lahjoissa saattaa piillä tietoturva-aukkoja, joita hakkerit voivat hyödyntää päästäkseen kotien tietoverkkoihin. Digitaaliset joululahjat ovat monen toivelistalla, mutta on hyvä olla hereillä tietoturva-asioissa, vakuutusyhtiö Ifin kyberriski- ja tietoturvallisuusasiantuntija Peter Granlund sanoo.

Hakkerit tarttuvat mahdollisuuksiin

Peter Granlund muistuttaa, että hakkerit eivät ole ensisijaisesti kiinnostuneita kenenkään yksityishenkilön digilaitteista tai henkilötiedoista, vaan siitä digilaitteiden kokonaisuudesta, jonka he voivat ottaa hallintaansa kodin tietoverkkoon murtautumalla. Jos hakkeri pääsee kotiverkon yhteen laitteeseen, pääsee hän helposti kaikkiin muihinkin.

- Kodin digilaitteiden kapasiteettia hakkerit voivat hyödyntää esimerkiksi kryptovaluuttojen louhimiseen tai palvelunestohyökkäyksiin. Hakkerit voivat myös lukita kotitietokoneen ja yrittää kiristää sen omistajaa kiristyshaittaohjelman avulla. Kaikki Internetiin kytketyt laitteet ovat tietynlainen tietoturvariski, hän jatkaa.

Käytä turvallisia, uniikkeja salasanoja

Ifin Granlund kehottaa jokaista digitaalisen joululahjan saajaa perehtymään siihen, miten lahjan tietoturvasta pitää huolehtia.

- Olisi tietysti kivaa ottaa joululahjaksi saadut uudet laitteet käyttöön saman tien, mutta kannattaa malttaa hetki ja tutustua käyttöohjeisiin huolellisesti. Käytä turvallisia, uniikkeja salasanoja, asenna tietoturva-asetukset perusteellisesti ja suhtaudu hieman kriittisesti siihen, mitä tietoja annat itsestäsi palveluntarjoajille, Granlund sanoo.

Tietoturvallisuusasiantuntijan paras vinkki turvallisten salasanojen muodostamiseen ja muistamiseen on yhdistää vähintään neljä tavallista sanaa, joista on helppo muodostaa muistiin jäävä mielikuvakuva:

- Esimerkiksi sanoista «KoiraPalloKissaKännykkä» on helppo muodostaa oma mielikuva, hän toteaa.

Ota joulun digilahjat käyttöön tietoturvallisesti

Kodin älylaitteet: Lue käyttöohjeesta huolellisesti asennus- ja tietoturvallisuusohjeet. Tarkista automaattisten tai manuaalisten päivitysten mahdollisuudet. Tarkista, mitä tietoja sinusta kerätään käyttäjäsopimuksessa ja millä perusteilla. Miten tietoja mahdollisesti jaetaan muiden kanssa? Mitä oikeuksia sinulla on? Mieti kaksi – ehkä kolmekin – kertaa, ennen kuin rekisteröit käyttäjätilin nimelläsi ja osoitteellasi, erityisesti jos se ei ole välttämätöntä laitteen käyttöönottamiseksi. Käytä vaikeaa ja uniikkia salasanaa.

Matkapuhelin ja tabletti: Aktivoi salasanasuojaus, PIN-koodi tai sormenjälkitunnistus, joilla varmistat, että ulkopuoliset eivät pääse käyttämään laitetta. Salaa tietosi, että kukaan ei pääsee niihin käsiksi, jos hukkaat laitteen tai se varastetaan. Aktivoi automaattiset järjestelmäpäivitykset ja varmuuskopiot pilvipalveluun, kuten iCloud, Google Drive tai OneDrive, jolloin sähköpostit, asiakirjat, kuvat ja asetukset säilyvät, jos jotakin yllättävää sattuu.

Tietokone: Käy tarkasti ja ajan kanssa läpi turvallisuusasetukset ja luo turvalliset salasanat. Aktivoi automaattiset järjestelmäpäivitykset ja varmuuskopiot pilvipalveluun, kuten iCloud, Google Drive tai OneDrive tai minimissään ulkoiselle kovalevylle. Muista käyttää viruksentorjuntaohjelmia.

Kannattaa muistaa, että kotivakuutus ei yleensä korvaa tiedostojen palauttamista rikkoutuneesta tietokoneesta.

Lisätietopyyntöjä koordinoi:

Ainomaija Pippuri, viestintäjohtaja, If, ainomaija.pippuri@if.fi, p. 010 514 4217

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.