Seuraa If Vakuutus

Liikematkustajien aivoverenkiertohäiriöt ovat lisääntyneet

Lehdistötiedote   •   Joulu 09, 2013 12:37 EET

Työssään paljon matkustavien aivoverenkiertohäiriöt ovat lisääntyneet. Pitkät lentomatkat, huonot ruokailutottumukset ja stressi lisäävät aivoverenkiertohäiriön riskiä. Vuosittaiset terveystarkastukset tuovat usein esiin orastavia ongelmia.

Vahinkovakuutusyhtiö If on kiinnittänyt huomiota paljon työssään matkustavien aivoverenkiertohäiriöiden lisääntymiseen. Aivoverenkiertohäiriöt ovat yleistyneet työmatkoilla noin 50 prosenttia viimeisen kahden vuoden aikana*.

Aivoverenkiertohäiriön riskiä lisäävät liikematkustajille tyypilliset pitkät lentomatkat ja työpäivät, aikaerot, huonot ruokailutottumukset, liikunnan puute ja jatkuva kiire.

Aivoverenkiertohäiriöt kuten aivoinfarkti tai aivoverenvuoto voivat pahimmillaan johtaa työkyvyttömyyteen tai jopa menehtymiseen. Paljon matkustavien terveydentilaan tulisi kiinnittää erityistä huomiota, jotta riskitekijät osattaisiin tunnistaa ajoissa.

-  Suosittelemme työssään paljon matkustaville vuosittaisia terveystarkastuksia, jotta riskitekijät voidaan ennakoida ja minimoida mahdollisimman varhain. Seuranta voidaan aloittaa esimerkiksi ruokailutottumusten läpikäynnistä ja verenpaineen mittaamisesta, yritysten henkilövakuutusasiantuntija Mari Nikkanen Ifistä sanoo.

Stressi lisää tyypillisesti aivoverenkiertohäiriön riskiä. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan työssään paljon matkustavat tuntevat enemmän stressiä kuin muut. Runsaasti työssään matkustavista 18 prosenttia tuntee paljon tai melko paljon stressiä työssään, kun ylemmistä toimihenkilöistä paljon tai melko paljon työstressiä kokee 11 prosenttia. Mitä enemmän matkoja ja matkapäiviä on, sitä enemmän työntekijät tuntevat stressiä**.


Sairaus kaataa työmatkalaisen petiin useimmin Kiinassa

Ifin vahinkotilastojen mukaan suomalaisille sattuu liikematkoilla eniten lääkärin hoitoa vaativia vahinkoja Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Espanjassa. Liikematkustajan ajaa useimmin lääkäriin matkalla alkava sairaus.

Suomalaiset tekivät viime vuonna yhteensä 1,8 miljoonaa yöpymisen sisältävää työ- ja kokousmatkaa ulkomaille. Ulkomaan työmatkojen määrä kasvoi 48 prosenttia vuodesta 2011. Yöpymisen sisältäneitä työmatkoja tehtiin eniten Ruotsiin, Saksaan, Viroon ja Venäjälle***.


TOP 10: Näissä maissa suomalaiset sairastuvat useimmin työmatkoilla

  1. Kiina
  2. Yhdysvallat
  3. Espanja
  4. Thaimaa
  5. Saksa
  6. Venäjä
  7. Singapore
  8. Arabiemiirikunnat
  9. Sveitsi
  10. Ruotsi

Lähde: If Vahinkovakuutusyhtiön vahinkotilastot 2008‒2012, liikematkoilla sattuneet vahingot eri maissa. 
 
* Lähde: If Vahinkovakuutusyhtiön vahinkotilastot
** Lähde: Työterveyslaitos: Kansainvälisten työmatkojen kuormittavuus sekä terveys ja hyvinvointivaikutukset
*** Lähde: Suomalaisten matkailu, Tilastokeskus

 
Lisätiedot ja yhteydet:

Mari Hätinen, tiedottaja, If, p. 050 424 0067, mari.hatinen@if.fi

if.fiIf vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.