Seuraa If Vakuutus

Liukkaus on suomalaisten suurin pelko talviliikenteessä

Lehdistötiedote   •   Maalis 01, 2012 08:46 EET

Joka toinen suomalainen pitää suurimpana huolenaiheenaan talvisessa liikenteessä liukkautta ja mustaa jäätä. Myös huonot sääolosuhteet ja pimeys sijoittuvat pelkolistan kärkeen. Liukkauden torjunnassa uskotaan hiekoitukseen.

Suomalaisautoilijoista joka toinen ilmoittaa liukkauden suurimpien huolenaiheiden joukkoon talviliikenteessä. Neljä kymmenestä pelkää huonoja sääolosuhteita kuten lumi- tai räntäsadetta, ja yhtä moni on huolestunut pimeyden vaikutuksesta liikenneturvallisuuteen. Tiedot selviävät Ifin YouGovilla teettämässä kyselytutkimuksessa, johon vastasi 1500 suomalaista.

Sääolosuhteet huolestuttavat talviliikenteessä useammin kuin ajotavat. Joka kolmas on huolestunut turvavälien unohtamisesta talviliikenteessä, ja ohituksia myöntää pelkäävänsä joka neljäs.

- Liikennevahinkojen hetkellinen kasvu liittyy usein huonoihin sääolosuhteisiin, kuten saimme nähdä Etelä-Suomessa helmikuun alussa. Kun tie on liukas ja näkyvyys huono, tietää se yleensä kiireistä päivää vakuutusyhtiölle, korvauspäällikkö Sami Salonen If Vahinkovakuutusyhtiöstä sanoo.

Noin puolet autoilijoista kertoo sopeuttavansa aina ajonopeutensa sääolosuhteisiin. Neljä prosenttia sanoo muuttavansa ajonopeuttaan sään vuoksi vain melko harvoin, ja loput sijoittuvat äärikantojen väliin.

- Suuret vahinkosumat pysyvät mielessä jonkin aikaa, ja vauhtia hiljennetään tällöin sääolosuhteiden mukaan. Aina vahinkoja ei voi välttää, mutta tutkimustulokset osoittavat, että sääolosuhteiden huomioimisessa olisi myös parannettavan varaa, Salonen kommentoi.

Puolet suomalaisista kannattaa pääteiden hiekoitusta liukkaalla säällä. Kolmannes kannattaa teiden suolausta ja joka kymmenes ei kannata kumpaakaan. Etelä- ja Länsi-Suomessa kannatetaan suolausta huomattavasti useammin kuin muualla maassa.

Liikenteessä sattuu päivittäin noin 300 vahinkoa, joissa tarvitaan liikennevakuutusta. Parkkipaikkavahinkojen jälkeen peräänajo on yleisin vahinkotyyppi liikenteessä niin talvella kuin kesälläkin. Peräänajoja ja risteys- ja kohtaamisvahinkoja sattuu kuitenkin talvella suhteellisesti enemmän. Vuonna 2010 eniten vahinkoja tapahtui perjantaisin (keskimäärin 350 vahinkoa) ja vähiten sunnuntaisin (keskimäärin 175 vahinkoa)*.

* Liikennevakuutuskeskus: Vakuutusyhtiöiden liikennevahinkotilasto 2010. Saatavilla osoitteesta http://www.liikennevakuutuskeskus.fi/www/page/lvk_www_2434


Lisätietoja ja tutkimusaineisto:
Sami Salonen, autovahinkojen korvauspäällikkö, p. 010 515 8560, sami.salonen@if.fi
Mari Hätinen, tiedottaja, p. 050 424 0067, mari.hatinen@if.fi

If on johtava vahinkovakuuttaja Pohjoismaissa ja Baltiassa. 6 400 työntekijää tarjoaa korkealaatuisia vakuutustuotteita ja -palveluita 3,6 miljoonalle henkilö- ja yritysasiakkaalle. Vahinkovakuutusten asiantuntijana If on mukana myös ennaltaehkäisemässä vahinkoja ja onnettomuuksia. Tavoitteena on parantaa asiakkaitten ja samalla koko yhteiskunnan turvallisuutta. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.