Seuraa If Vakuutus

Nuoret voivat yllättää autoilijan pimeässä ilman heijastinta liikkuessaan

Lehdistötiedote   •   Tammi 14, 2016 07:31 EET

Noin puolet jalankulkijoille sattuvista vahingoista tapahtuu loka-tammikuussa, joka on vuoden pimeintä aikaa. Erityisesti nuoret, jotka eivät Ifin mukaan käytä heijastimia kovin mielellään, ovat riskiryhmää.

Laki velvoittaa jalankulkijoita käyttämään pimeällä heijastinta, mutta Ifin tekemän tutkimuksen mukaan* vain alle puolet suomalaisista tekee niin.

– Heijastin on tutkimustulosten mukaan suomalaisten mielestä ruma, nolo ja tarpeeton, ja siksi se unohtuu helposti. Ikä, asuinpaikka ja sukupuoli vaikuttavat heijastimen käyttöön. Ifin kyselyyn vastanneista naisista puolet käyttää aina pimeällä heijastinta ja miehistä vain kolmasosa, Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela kertoo.

Nuoret kaupunkilaiset ovat laiskimpia heijastimen käyttäjiä. 18–34-vuotiaista heijastinta käyttää vain neljäsosa.

Nuoret urheilevat pimeässä, mutta näkymiseen voisi kiinnittää enemmän huomiota

Lasten ja nuorten harrastukset ajoittuvat usein iltaan, ja monet kulkevat harjoituksiin pilkkopimeässä. Lisäksi alkulämmittelyt tai loppulenkit saatetaan tehdä ulkona sisätilojen sijaan.

– Tummiin vaatteisiin pukeutunut joukkue voi ilmestyä suojatielle kuin tyhjästä, jos näkyvyys on huono tai ulkona on pilkkopimeää. Heijastimen käytön tärkeyttä ei voi korostaa liikaa tähän aikaan vuodesta, Koskela muistuttaa.

Autoilija havaitsee heijastinta käyttävän jalankulkijan jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta kulkevan.

Pimeässä voi näkyä myös muutoin kuin tavallisen heijastimen avulla

Heijastimen ei tarvitse olla tylsä ja ruma. Valikoima on niin laaja, että jokainen löytää varmasti itselle sopivan tavan näkyä. Heijastimen voi vaikka suihkuttaa pullosta haluamaansa vaatteeseen, polkupyörään, pyöräilykypärään tai vaikka mukana kulkevaan urheiluvälineeseen. Pääasia on, että heijastin kulkee mukana jossain muodossa.

– Urheiluporukoiden aikuiset voisivat järjestää joukkueilleen esimerkiksi talkoot, joissa koko porukan ulkona näkyviin urheiluvälineisiin suihkutetaan heijastinspraytä. Tällöin esimerkiksi mailan lapa toimii kätevästi heijastimena, Koskela kannustaa.

Nuorten tyylimakuun saattavat kolahtaa myös muotisuunnittelija Laura Juslinin Ifille suunnitteleman Loistavaa-malliston asusteet, jotka heijastavat pimeässä.

*Ifin teettämä kyselytutkimus toteutettiin syyskuussa 2015 YouGov Finlandin toimesta. Sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 006 henkilöä. Vastaajajoukko edustaa 18–74-vuotiasta suomalaista väestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

Lisätietoja:
Jari Pekka Koskela, vahingontorjuntapäällikkö, If, p. 050 424 1883, jari.koskela@if.fi
Riikka Rytilahti, tiedottaja, If, p. 050 424 4223, riikka.rytilahti@if.fi
Heijastin lisää turvallisuutta
if.fi/loistavaa

Seuraa Ifiä somessa
Facebook
Twitter
YouTube
Pientä pränttiä -blogi
Instagram

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.