Seuraa If Vakuutus

Opeta lapsi käyttämään kodinkoneita turvallisesti

Lehdistötiedote   •   Helmi 10, 2017 08:00 EET

Lauantaina vietetään 112-päivää. If haluaa haastaa vanhemmat käymään lasten kanssa läpi kodin turvallisuutta. Kaksi kolmesta sähkölaitteen aiheuttamasta tulipalosta olisi estettävissä sammuttamalla laitteesta virta.

– Kiireisessä arjessa ei tule ajateltua, ettei esimerkiksi kodinkoneiden käyttö ole sisäänrakennettu taito vaan se täytyy opetella yhdessä. Tietääkö jokainen perheenjäsen, mitä pitää tehdä, jos astianpesukone alkaa savuttaa? Entä jos pieni koululainen laittaa yksinollessaan lieden päälle ja unohtaa sulkea sen? kuvaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

Vuosittain Suomessa tapahtuu yli 5 000 tulipaloa tai vaaratilannetta, joihin hälytetään paikalle palokunta. Tulipaloissa kuolee vuosittain keskimäärin 80 ihmistä. Noin kuusi kymmenestä kodin tulipalosta on saanut alkunsa jostakin sähkölaitteesta. Ylivoimaisesti yleisin palohälytyksen aiheuttaja on liesi ja toiseksi yleisin valaisin. Laitevikaa useammin taustalla on puhdas huolimattomuus, kuten vahingossa päälle kytketty liesi tai liedelle unohtunut patalappu.

Sähköpalon uhatessa paras ensisammutuskeino on virran katkaisu.

– On arvioitu, että kaksi kolmasosaa sähkölaitteesta johtuvista paloista estettäisiin pelkästään sillä, että ensimmäisenä muistettaisiin katkaista laitteesta virta. Kuitenkin lapsen mielestä veden heittäminen käryttävälle liedelle voi tuntua paljon loogisemmalta, Koskela painottaa.

– Viallinen sähkölaite oireilee yleensä jo ennen palamaan syttymistä. Palaneen komponentin tuoksu ja se, ettei laite toimi kunnolla, ovat merkkejä kohonneesta paloriskistä. Tällainen laite pitää vaihtaa tai korjauttaa.

Älä vain kiellä – tehkää yhdessä

Ehdottomien kieltojen ja varoittelun sijaan kannattaa opetella yhdessä lapsen kanssa, kuinka kotona ja erilaisten laitteiden kanssa toimitaan turvallisesti.

– Käy lapsen kanssa konkreettisesti läpi, missä on kunkin laitteen virtakatkaisin tai pistorasia ja anna hänen testata virran katkaisua omin käsin, Koskela korostaa.

– Esimerkiksi tuli yleensä kiehtoo lapsia. Kieltojen sijaan kannattaa painottaa, että tulta käsitellään aina yhdessä aikuisen kanssa.

Kodin turvallisuutta voi parantaa myös erilaisilla turvalaitteilla. Keittiöön voi hankkia turvalieden tai liesihälyttimen, joka hälyttää havaitessaan liedellä korkean lämpötilan.

– Palovaroitin on pakollinen jokaisessa kodissa. Nykyään on markkinoilla perinteisiä palovaroittimia kehittyneempiä älypalovaroittimia, jotka hälyttämisen lisäksi katkaisevat virran sähkölaitteista haistettuaan savua, Koskela vinkkaa.

Lisätietoja:

Jari Pekka Koskela, vahingontorjuntapäällikkö, If, p. 050 424 1883, jari.koskela@if.fi
Outi Kärkkäinen, viestintäpäällikkö, If, p. 040 554 7909, outi.karkkainen@if.fi

Toimimaton palovaroitin ei pelasta

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.