Seuraa If Vakuutus

Osa kesämökeistä on vailla riittävää vakuutusturvaa

Lehdistötiedote   •   Heinä 23, 2015 09:00 EEST

Alivakuuttaminen on edelleen ongelma kesämökkien vakuuttamisessa. Alivakuuttaminen korostuu etenkin huvilavakuutuksissa.

Alivakuuttamisella tarkoitetaan sitä, että rakennus on pinta-alaltaan ja omaisuusarvoltaan suurempi kuin vakuutussopimukseen on merkitty.

– Täyden korvauksen saamiseksi on tärkeää, että loma-asunnon pinta-alatiedot ja valitut irtaimiston ja rakennuksen enimmäiskorvausmäärät ovat riittävät, Ifin omaisuuskorvausten asiantuntija Juha T. Virtanen muistuttaa.

Paraskaan vakuutus ei estä vahinkoa, mutta hyvä vakuutus helpottaa vahingon jälkeistä elämää. Mökkeilijä tarvitsee erillisen vakuutuksen loma-asunnolle. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuun vapaa-ajan asuntoon, jossa materiaalit, kodinkoneet ja huonekalut ovat uusia, sopii parhaiten riittävän laaja kotivakuutus.

Vaatimattomalle mökille riittää yleensä kotivakuutusta suppeampi turvataso, joka korvaa esimerkiksi palo-, murto- ja myrskyvahingot.

Kesämökkiä uhkaavat riskit liittyvät ensi sijassa murtovarkaisiin ja tulipaloihin. Poliisille ilmoitetaan vuosittain tuhansia mökkimurtoja.

Palovaroitin myös mökille

Vaikka kesämökillä piilee lukuisia palovaaroja, merkittävä osa kesämökeistä on ilman toimintakuntoista palovaroitinta. Palovaroittimet ovat pakollisia varusteita myös loma-asunnoissa. Mökin omistaja samoin kuin vuokralainen on velvollinen hankkimaan vähintään yhden varoittimen jokaiseen asuinkerrokseen ja pitämään sen toimintakunnossa.

Palovaroittimen toimintakunto samoin kuin alkusammutuskeinot ja pelastautuminen palotilanteessa on hyvä käydä säännöllisin väliajoin läpi koko perheen voimin. Mökkiläinen voi joutua selviytymään pitkäänkin omin avuin ennen kuin palokunta ehtii paikalle.

Lisätietoja:

Juha T. Virtanen, If, omaisuuskorvausten asiantuntija, p. 050 424 5664, juha.t.virtanen@if.fi
Heidi Ristilä, tiedottaja, If, p. 050 424 1662, heidi.ristila@if.fi

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.