Seuraa If Vakuutus

Raskaan liikenteen vahingot ovat lisääntyneet

Lehdistötiedote   •   Loka 11, 2012 08:29 EEST

Raskaan kaluston vahingot ovat lisääntyneet merkittävästi. Erityisesti tieltä suistumiset ovat yleistyneet. Suurin osa onnettomuuksista saa alkunsa ratin ja penkin välistä.

Vakuutusyhtiö Ifin maksamat korvaukset raskaan ajoneuvokaluston vahingoista kasvoivat alkuvuonna 38 prosenttia edellisvuoteen verrattuna*. Kasvua näkyy ennen kaikkea raskaiden ajoneuvoyhdistelmien talviolosuhteissa tapahtuneissa tieltä suistumisissa.

If ja Trondheimin yliopisto ovat tutkineet ajotapaa ja liikenneonnettomuuksia 1990-luvun puolivälistä alkaen. Tilastojen mukaan 92 prosenttia vahingoista johtuu kuljettajan ajokäyttäytymisestä. Yllättävä sään muuttuminen on syynä alle prosenttiin vahingoista, ja tien huono kunto aiheuttaa vahingoista vajaat kuusi prosenttia.

Lumisade ja jäiset tiet kuuluvat Suomen talviin, joten ajotavassa ja aikatauluissa pitäisi olla joustovaraa huonon sään varalle. Tilastojen mukaan näin ei kuitenkaan usein ole.

- Viime talvena oli poikkeuksellisen paljon sellaisia päiviä, jolloin satoi uutta lunta. Myös liukkaita kelejä oli tavallista enemmän. Onnettomuuksissa korostuivat ennakointi- ja käsittelyvirheet, mikä tarkoittaa, että nopeutta on ollut liikaa huonoihin olosuhteisiin nähden, sanoo teknisen palvelun päällikkö Marko Aalto Ifistä.


Kuljetusketjut suunniteltava sään mukaan

Ajotavan ja kuljetusketjujen aikataulujen sopeuttaminen esimerkiksi liukkaisiin olosuhteisiin on haastavaa, ja se näkyy raskaan kaluston vahinkotilastoissa. Koko vuoden vahingoista neljännes tapahtuu pelkästään tammi−helmikuussa.

If suosittelee, että yritykset kannustaisivat kuljettajia turvalliseen ja taloudelliseen ajotapaan esimerkiksi hyödyntämällä ajotavan seurantalaitteita. Turvallisesta ajotavasta palkitseminen on yritykselle kannattavaa.

- Jokainen päivä, jonka työntekijä tai ajoneuvo on liikenneonnettomuuden vuoksi poissa töistä, maksaa työnantajalle satoja tai jopa tuhansia euroja, Ifin yritysajoneuvovakuutusten vakuutuspäällikkö Petteri Laitinen huomauttaa.

Ajotavan seurantalaitteita tulisi hyödyntää enemmän myös logistiikkaketjujen suunnittelussa, mikä vähentäisi turhaa riskinottoa aikataulujen vuoksi.

* Lähde: Ifin vahinkotilastot, tammi−huhtikuun tilanteet 2012 ja 2011.


Lisätietoja:
Matti Reini, korvauspäällikkö, p. 010 514 1167, matti.reini@if.fi
Petteri Laitinen, vakuutuspäällikkö, p. 010 514 1418, petteri.laitinen@if.fi
Mari Hätinen, tiedottaja, p. 010 514 0067, mari.hatinen@if.fi
if.fi

 

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 300 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.