Seuraa If Vakuutus

Sääennuste kertoo, milloin on aika vaihtaa talvirenkaat

Lehdistötiedote   •   Loka 12, 2015 11:16 EEST

Lokakuussa on ollut poikkeuksellisen paljon yöpakkasia ja ajokelit ovat olleet paikoitellen tavallista huonompia. Vaikka yöt nyt lauhtuvat, sääennusteita seuraamalla tietää, milloin tiet ovat liian liukkaita kesärenkaille. Autoilijan on syytä varautua talven tuloon hyvissä ajoin, eikä talvirenkaiden vaihtoa kannata jättää viime tinkaan. Renkaiden pulttien huolellinen kiinnitys vähentää liikenneonnettomuuden riskiä.

– Ensilumien, liukkaiden kelien ja mustan jään ennakoiminen on lähes mahdotonta. Saamme joka vuosi lukea, kuinka talvi yllättää autoilijat ja pelti rytisee. Talvirenkaat pitää vaihtaa autoon tänä vuonna viimeistään 1. joulukuuta, ja nastarenkaita saa käyttää jo marraskuun alusta lähtien tai kun keli niin vaatii, Ifin autovahinkojen laatupäällikkö Solja Varke-Lipponen kertoo.

Renkaidenvaihtosesonki alkaa ensimmäisten yöpakkasten ja räntäsateiden myötä. Jos vaihdat talvirenkaat autoosi itse, tarkasta, että renkaiden pultit on kiristetty kunnolla. Vauhdissa irtoava autonrengas on vaarallinen kaikille tiellä liikkujille. Pahimmassa tapauksessa tiellä poukkoileva rengas johtaa kolariin. Parhaassa tapauksessa ainoastaan renkaan menettänyt auto vaurioituu.

– Kun rengas irtoaa vauhdissa, vahinko on harvoin pieni: tyypillisesti auton puskuri, alusta, akselin päät tai jarrut vioittuvat. Vahinkojen korjaaminen maksaa keskimäärin 1500‒2000 euroa. Myös lähistölle sinkoilevat pultit voivat olla vaarallisia, ja ne voivat jopa rikkoa tuulilasin, Varke-Lipponen varoittaa.

Vinkkejä turvalliseen talvirenkaiden vaihtoon

  • Talvirenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 3 millimetriä. Suositeltava syvyys on kuitenkin vähintään 5 millimetriä. Voit testata urasyvyyden helposti kahden euron kolikolla. Urasyvyys on riittävä, jos kolikon hopean väristä ulkoreunaa ei näy, kun upotat kolikon uraan.
  • Jos nastarenkaiden nastoista on lähtenyt noin kolmannes, vaihda renkaat uusiin. Nastojen määrä eri renkaiden välillä ei saa myöskään vaihdella suuresti.
  • Sijoita parhaassa kunnossa olevat renkaat taakse.
  • Kun vaihdat renkaat, tarkista heti vaihdon jälkeen renkaiden paineet. Voit tarkastaa autollesi sopivan rengaspaineen auton ohjekirjasta.
  • Kiristä renkaiden pultit uudelleen, kun talvirenkailla on ajettu renkaiden vaihdon jälkeen noin 100‒150 kilometriä.
  • Mikäli olet epävarma omista renkaidenvaihtotaidoistasi, vaihdata auton renkaat ammattilaisilla. 

If kartoittaa jälleen suomalaisten renkaidenvaihtotottumuksia. Suomalaisilta kysytään muun muassa, milloin he vaihtavat talvirenkaat, suosivatko nasta- vai kitkarenkaita ja mikä on autoon vaihdettavien talvirenkaiden ikä. Kyselyn tuloksia voi seurata reaaliajassa osoitteessa if.fi/nastahaaste. Sivustolla voi myös katsoa turvallisen autoilun videoita sekä lukea talvirenkaista ja autovakuuttamisesta.

Lisätietoja:
Solja Varke-Lipponen, If, autovahinkojen laatupäällikkö,solja.varke-lipponen@if.fi, p. 050 424 2438
Riikka Rytilahti, If, tiedottaja, riikka.rytilahti@if.fi, p. 050 424 4223

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.