Seuraa If Vakuutus

Säästä itsesi ja naapurisi tulipalolta – ilmoita viallisesta loisteputkesta

Lehdistötiedote   •   Maalis 31, 2015 08:00 EEST

Loisteputkilamppu voi sytyttää tulipalon myös kerrostalossa. Muun muassa pyörä- ja häkkikellarit, pesutuvat, kuivaushuoneet tai saunojen pukuhuoneet voivat olla kerrostalopalon alkulähteitä. Taloyhtiön tilat ovat asukkaiden yhteistä omaisuutta, joten vioista kannattaa kertoa heti huoltoyhtiölle.

Taloyhtiöiden yleisissä tiloissa vilkkuvista ja päistään hehkuvista loisteputkilampuista talonmiehelle tai isännöitsijälle ilmoittaminen voi tuntua turhalta. ”Kyllä joku näitä säännöllisesti tarkistelee” tai ”joku muu varmasti ilmoittaa tästä, joten minun ei tarvitse” saattavat olla monen mielessä pyöriviä ajatuksia, kun he huomaavat jonkin vian omassa taloyhtiössään. Viallinen valaisin saattaa olla viikkoja paikallaan kasvattamassa paloriskiä.

Viallinen loisteputkilamppu voi sytyttää tulipalon, koska se lämpenee hetkessä yli 200-asteiseksi.

– Esimerkiksi puupaneelikatto kärähtää kohtalaisen nopeasti, ja jos tuli pääsee kattorakenteisiin, vahingot ovat yleensä suuret, varoittaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Niko Satto.

Viallinen loisteputki kannattaa vaihtaa heti uuteen. Koska taloyhtiöissä lamppujen vaihto ei ole asukkaiden hommaa, kannattaa vioista ilmoittaa heti huoltomiehelle tai isännöitsijälle.

Vanhanmallisiin loisteputkivalaisimiin kannattaa vaihtaa turvasytytin, joka estää ylikuumentumisen lampun vikaantuessa. Turvasytyttimen hinta on noin kuusi euroa.

Pikainen puhelu tai nopeasti naputeltu sähköposti voivat säästää kaikki isolta vaivalta tai onnettomuudelta. Palo- ja savuvahingot ovat aina ikäviä. Jos palo leviää laajalle ja palokunta joutuu käyttämään tuhansia litroja vettä sammutustöihin, myös vesivahingoista kärsii koko taloyhtiö.

Näin tunnistat viallisen loisteputken

– Loisteputki vilkkuu

– Loisteputki hehkuu päistään

– Valaisin käryää

– Valaisin toimii tavallisuudesta poikkeavasti

Mitä viallisessa loisteputkessa tapahtuu?

Vanhanmallinen loisteputkivalaisin, jossa on magneettinen kuristin, on vikaantuessaan vakava turvallisuusriski. Kun putki tulee tiensä päähän, perinteinen sytytin yrittää sytyttää putkea turhaan. Valaisimen komponentit voivat tällöin kuumentua erittäin nopeasti yli 200-asteisiksi ja sytyttää esimerkiksi ympäröivät rakenteet palamaan. Elektroninen turvasytytin tunnistaa putken vikatilan.


Lue lisää:

Tukesin tilastotietoa sähkölaitteiden vioista
Loisteputki voi olla paloriski
Loisteputkilampuissa piilee suuri palovaara


Lisätiedoja:
Niko Satto, If, vahingontorjuntapäällikkö, p. 050 424 1383, niko.satto@if.fi
Riikka Rytilahti, If, tiedottaja, p. 050 424 4223, riikka.rytilahti@if.fi

If somessa
Facebookissa
Twitterissä
YouTubessa
Pientä pränttiä -blogissa

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.