Seuraa If Vakuutus

Suomalaiset pitävät tulipalon riskiä pienenä

Lehdistötiedote   •   Marras 15, 2011 11:10 EET

Suomalaisista 68 % pitää tulipaloa kodissaan vain pienenä tai olemattomana riskinä. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ja If Vahinkovakuutusyhtiön kyselyn mukaan näyttää siltä, että suomalaiset suhtautuvat kovin huolettomasti kodin paloturvallisuuteen, vaikka maassamme tapahtuu päivittäin keskimäärin kymmenen asuntopaloa. Päivä Paloasemalla -tapahtumassa 26.11. niin lapset kuin aikuisetkin voivat opetella toimintaa tulipalotilanteessa. Tapahtuma järjestetään yli 300 paloasemalla eri puolilla Suomea.

Kaksi kolmesta suomalaisesta pitää tulipaloa pienenä tai olemattomana riskinä; miehistä 75 prosenttia ajattelee näin. Tieto perustuu Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ja If Vahinkovakuutusyhtiön paloturvallisuuskyselyyn.

Suomessa tapahtuu yli 3500 asuntopaloa paloa joka vuosi. Esimerkiksi 10 vuoden aikavälillä tulipalo kohtaa jo melkoista osaa suomalaisista tai heidän lähipiiriään.

- Tuli voi pahimmillaan maksaa ihmishenkiä ja polttaa koko kodin sekä siellä olevan irtaimiston, kun taas parhaimmillaan ainoastaan yksittäinen laite tuhoutuu. Tulipalo on kuitenkin vaarallinen palon tyypistä huolimatta. Tuli, savu sekä tulipalon sammutus- ja pelastustyöt aiheuttavat kodille aina vahinkoa, vakuutusjohtaja Veli-Pekka Kemppinen Ifistä sanoo.

Tulipalotilanteessa oikean toiminnan osaaminen on kullanarvoista. Alkusammutustoimet ja pelastautuminen on fiksua harjoitella etukäteen. Tositilanteessa aikaa empimiseen ei ole, vaan on toimittava nopeasti ja tehokkaasti. Noin neljännes tulipaloista sammutetaan tai sitä rajoitetaan alkusammutusvälinein. Alkusammutustoimilla voidaan siis vähentää merkittävästi vahinkoja.

- Tärkeintä tulipalossa on pelastaa vaarassa olevat ja pelastautua itse. Alkusammutusta voi yrittää, jos sen voi tehdä itseään vaarantamatta. On tärkeää rajata paloa sulkemalla ovet poistumisreitin varrelta, muistuttaa turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Toiminta tulipalossa on teemana myös tämänvuotisessa Päivä Paloasemalla -tapahtumassa. Kaikenikäiset voivat opetella alkusammutusta, hätäilmoituksen tekoa ja poistumista tulipalosta. Päivä Paloasemalla on valtakunnallinen koko perheen tapahtuma, joka järjestetään lauantaina 26.11. runsaalla 300 paloasemalla eri puolilla Suomea.

Tarkemmat tapahtumapaikat ja -ajat näkyvät nettisivustolla www.paivapaloasemalla.fi.

Paloturvallisuuskyselyn toteutti YouGov Finland lokakuussa 2011.


Lisätietoja:
www.paivapaloasemalla.fi
https://www.facebook.com/paivapaloasemalla
Ilpo Leino, turvallisuuspäällikkö, SPEK, p. 045 657 7290, ilpo.leino@spek.fi
Juha Hassila, tiedotuspäällikkö, SPEK, p. 040 758 7846, juha.hassila@spek.fi
Veli-Pekka Kemppinen, vakuutusjohtaja, If, p. 0500 865 554, veli-pekka.kemppinen@if.fi
Mari Hätinen, tiedottaja, If, p. 050 424 0067, mari.hatinen@if.fi


Tiesitkö että
- Kolme neljästä kodin tulipalosta saa alkunsa sähkölaitteista.
- Niissä kodeissa, joissa ei ole tulisijaa eivätkä asukkaat tupakoi, jopa yhdeksän kymmenestä tulipalosta on sähköstä aiheutuvia.
- Suurin osa sähkölaitteiden aiheuttamista paloista johtuu käyttövirheistä ja huolimattomuudesta. Tyypillisiä tapauksia ovat liedelle jääneet tavarat kuten talouspaperirullat ja kiukaalle pudonneet vaatteet.
- Myös kodinkoneet voivat aiheuttaa tulipaloja. Kodinkoneista syttyvät useimmin niin kutsutut valkoiset laitteet eli pyykinpesukone, jääkaappi, pakastin sekä astianpesukone.

If on johtava vahinkovakuuttaja Pohjoismaissa ja Baltiassa. 6 400 työntekijää tarjoaa korkealaatuisia vakuutustuotteita ja -palveluita 3,6 miljoonalle henkilö- ja yritysasiakkaalle. Vahinkovakuutusten asiantuntijana If on mukana myös ennaltaehkäisemässä vahinkoja ja onnettomuuksia. Tavoitteena on parantaa asiakkaitten ja samalla koko yhteiskunnan turvallisuutta. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.