Seuraa If Vakuutus

Tätä riskiä pk-yrittäjät eivät halua ajatella

Lehdistötiedote   •   Syys 01, 2016 08:00 EEST

Tietoturva ei tyypillisesti pyöri pk-yrittäjien huolilistan kärjessä. Tietoturvan kannalta riskialtteimpia yrityksiä ovat kuitenkin tietovaltaiset yritykset kokoon katsomatta.

Toisin kuin usein ajatellaan, tietoturvauhat ovat kaikenkokoisten yritysten vitsaus. Mitä vahvemmin yrityksen toiminta pohjautuu tietoon, sitä todennäköisemmin se voi joutua tietomurron kohteeksi.

– Nykyään monien yritysten toiminta on varsin tietokeskeistä, ja juuri data ja sisällöt saattavat tehdä pienemmänkin yrityksen hyökkäyksen kannalta houkuttelevaksi, IBM:n tietoturvapalveluista vastaava Kim Nyström kertoo.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tietomurtojen määrä kasvoi edellisvuodesta 64 prosenttia ja niiden keskimääräiset kustannukset 29 prosenttia*. Tietomurron kustannuksista suurin osa on välillisiä kustannuksia, kuten liiketoiminnan keskeytymisestä tai asiakkaiden menetyksestä aiheutuvia kuluja. Tietomurrot tehdään yhä useammin kohdennetusti, ja niillä on selkeä tavoite.


Yhä useampi turvaa yrityksensä tietomurtojen varalta

Ifin asiantuntijan mukaan yritysten kiinnostus tietoturvavakuutuksia kohtaan on kasvanut merkittävästi viimeisen vuoden aikana.

– Tietoturvavakuuttamisen mahdollisuus kiinnostaa yhä useampaa yrittäjää. Toisaalta moni toivoo edelleen, että joku hoitaisi yrityksen tietoturva-asiat kuntoon ilman, että asiaan tarvitsee itse perehtyä syvemmin. Tyypilliset tietoturvariskit kattava vakuutus on hyvä keino varautua tietomurtojen seurauksiin, mutta tietoturvasta huolehtiminen kuuluu jokaiselle yrittäjälle ja yrityksen työntekijälle, tuotepäällikkö Tapio Valtonen Ifistä sanoo.

Suurimmat tietoturvauhat tulevat jatkossa todennäköisesti yrityksen sisältä, kun oma työntekijä tai sidosryhmään kuuluva aiheuttaa tietomurron tahallaan tai tahattomasti.

– Esimerkiksi mobiililaitteiden suojaamaton käyttö, yritysdokumenttien jakaminen julkisten pilvipalveluiden kautta tai yritysten salasanojen käyttö yksityistileillä lisäävät tietomurron riskiä, IBM:n Nyström kertoo.

Ifin tietoturvavakuutus kattaa hakkeroinnin, haittaohjelmien, virusten ja palvelunestohyökkäyksien aiheuttamia kuluja ja vahinkoja yrityksille. Esimerkiksi yritystoiminnan keskeytymisen aiheuttamat taloudelliset vahingot palvelunestohyökkäyksen takia kuuluvat vakuutuksen piiriin. Vakuutukseen sisältyy lisäksi IBM:n it-tuki, josta asiakas saa apua päivästä tai vuorokaudenajasta riippumatta.


Kymmenien tuhansien eurojen tappiot kiristysohjelmasta

Kiristyshaittaohjelma Locky kiertää jälleen maailmaa. Se lähettää vastaanottajille laskuiksi naamioituja zip-tiedostoja, joiden avaaminen lataa koneelle lunnaita vaativan kiristäjän. Se salaa uhrin tiedostot ja vaatii lunnaita tiedostojen palauttamiseksi.

Locky hyökkäsi erään Ifin asiakkaan, keskikokoisen kiinteistöalan yrityksen kimppuun, minkä seurauksena yritys menetti kaikkien työntekijöiden työt puolentoista päivän osalta. Kiristyshaittaohjelma aiheutti noin 45 000 euron kustannukset. Yrityksen ottama tietoturvavakuutus korvasi nämä yrityksen toiminnan keskeytymisestä aiheutuvat kulut.

* Lähde: Ponemon Institute: Cost of Data Breach Study 2016


Lisätiedot ja yhteydet:
Mari Huotari, viestintäpäällikkö, If, p. 050 424 0067, mari.huotari@if.fi 

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.