Seuraa If Vakuutus

Tekemättömän työn kustannukset Suomessa laskussa

Lehdistötiedote   •   Loka 12, 2017 14:20 EEST

Tekemätön työ aiheuttaa Suomen yrityssektorilla edelleen vuosittain arviolta 3,5 miljardin euron kustannukset. Työkyvyttömyyden kokonaiskustannukset ovat kuitenkin jatkaneet laskuaan, kertoo Tekemättömän työn vuosikatsaus 2017. Työtapaturmien ehkäisy on olennaista säästöjä haettaessa.

Tekemätön työ aiheuttaa koko Suomen yrityssektoriin suhteutettuna vuosittain arviolta 3,5 miljardin euron kustannukset. Kehityssuunta on kuitenkin positiivinen: Vuosina 2008–2016 vuosikatsaukseen osallistuneet yritykset ovat onnistuneet pienentämään tekemättömän työn kustannuksia keskimäärin 1,32 prosenttiyksikköä palkkasummaan suhteutettuna. Jos kaikki Suomessa toimivat työnantajat saavuttaisivat saman tuloksen, säästöä syntyisi yhden vuoden aikana yhteensä noin 1,3 miljardia euroa.

Työtapaturmien ennaltaehkäisy on olennaista yritysten tekemättömän työn kustannusten vähentämisessä ja laajemmin työurien pidentämistä tavoiteltaessa. Suomalaisilla työpaikoilla tapahtuu vuosittain yhteensä noin 100 000 työtapaturmaa. Tapaturmavakuutuskeskuksen ennakkoarvion mukaan työpaikkatapaturmien määrä on vuonna 2016 lievästi noussut. Myös tekemättömän työn vuosikatsauksessa tapaturmavakuutusmaksu on kääntynyt hienoiseen nousuun vuonna 2016.

– Työntekijävaltaisten yritysten työtapaturmavakuutusmaksun hienoisen nousun taustalla voi vaikuttaa esimerkiksi yritystoiminnan vilkastumisen myötä lisääntynyt työtapaturmien määrä, tapaturmien hoitokulujen nousu tai nämä molemmat yhdessä. Syitä on hyvä selvittää tarkemmin suunnan kääntämiseksi, arvioi suuryritysten henkilövakuutusasiantuntija Seija Tolvanen Ifistä.

Ennaltaehkäisy vahinkojen hoitoa edullisempaa

Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna työpaikalla sattuvien tapaturmien määrä on Suomessa selvästi vähentynyt. Vakavimpien, kuolemaan johtaneiden työtapaturmien määrä on puolittunut 2000-luvun alusta.

– Työtapaturmien ennaltaehkäisy on myös yritykselle vahinkojen hoitamista edullisempaa. Usein käytetty arvio on, että yksi poissaolopäivä maksaa yritykselle 350 euroa. Työtapaturmat ovat vähentyneet järjestelmällisellä työturvallisuuden parantamisella. Tähän kuuluu laajalti paitsi työympäristön ja -välineiden, myös työn organisoinnin, prosessien ja työtehtävien kehittämistä. Tärkeä osa ennaltaehkäisyä ovat seuranta ja säännöllinen raportointi esimerkiksi läheltä piti -tilanteista, Tolvanen kuvaa.

– Useassa asiakasyrityksessämme on saatu erinomaisia tuloksia tiivistämällä yhteistyötä eri osapuolten välillä. Hyväksi osoittautunut käytäntö on esimerkiksi yrityksen HR:n, talousjohdon ja työsuojelun, vahinkovakuutusyhtiön, työterveyshuollon sekä työeläkeyhtiön edustajat yhteen kokoava ohjausryhmä, joka auttaa työpaikan vaikeidenkin asioiden tunnistamisessa ja vaikuttavien toimenpiteiden suunnittelussa.

Tekemättömän työn vuosikatsaus 2017

Seitsemännen kerran toteutettu Tekemättömän työn vuosikatsaus selvitti kokonaiskustannusta, joka suomalaisyrityksille syntyy suorista sairauspoissaolokustannuksista, työntekijän eläkelain (TyEL) mukaisista työkyvyttömyysmaksuista, työtapaturmavakuutusmaksuista ja työterveyden omavastuun mukaisista kustannuksista. Kustannuserät ovat lakisääteisiä ja muodostavat siten vertailupohjan muihin organisaatioihin.

Tekemättömän työn vuosikatsauksen 2017 toteuttivat yhteistyössä Terveystalo, Työterveyslaitos, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, tilintarkastusyhtiö PwC, eläkevakuuttajat Elo, Etera, Ilmarinen, Keva, Varma ja Veritas sekä If.

Terveystalon tiedote: Työkykyjohtaminen voi tuoda miljardisäästön
Laske Ifin ja Varman laskurilla, mitä poissaolo maksaa yritykselle

Lisätietoja
Outi Kärkkäinen, If, viestintäpäällikkö, p. 010 514 1962, outi.karkkainen@if.fi

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.