Seuraa If Vakuutus

Tiesitkö tätä: tupakan huolimaton tumppaus on tulipalojen syttymissyiden kärjessä

Lehdistötiedote   •   Kesä 02, 2015 09:00 EEST

Terassille huolimattomasti tumpattu ja suusta sängylle tipahtava savuke keikkuivat viime vuonna Ifin tulipaloista johtuneiden vahinkojen kärjessä.

Huolimaton tulen käsittely oli Ifin tilastoissa viime vuonna toiseksi yleisin palonsyy heti sähkön jälkeen. Asuinkiinteistöjen suurpalosta kolmannes sai alkunsa varomattomasta tulen kanssa puljaamisesta. Niistä joka toisessa tapauksessa sytyttäjänä oli tupakka.

– Viime vuoden vahinkotilastoissa korostuu erityisesti huoleton terassitupakointi. Tupakat tumpataan miten sattuu ja mihin sattuu – esimerkiksi muovikuppeihin. Muutaman suurimman tumppipalon yhteiskustannukset kohosivat miljooniin euroihin. Yksikin huolimaton tumppaus voi siis pahimmillaan aiheuttaa mittavan vahingon, kertoo Ifin vahingontorjuntapäällikkö Niko Satto.

Myös tupakan sytyttämästä tulipalosta johtuneet palokuolemat yleistyivät viime vuonna*. Itsestään sammuvat savukkeet tulivat pakollisiksi Suomessa 2010. Palokuolemien määrässä onkin nähtävissä selvä lasku vuodesta 2010 alkaen. Viime vuosi oli kuitenkin synkin sitten vuoden 2009, ja tupakkakuolemat nousivat kymmeneen tapaukseen kaikista 87 palokuolemasta viime vuonna*.

Näin tumppaat turvallisesti

  • Käytä lasi- tai metalliastiaa tuhkakuppina. Muovi sulaa kovassa lämmössä.
  • Savukkeiden tumppaukseen käytettävien astioiden pohjalla on hyvä olla hieman vettä, joka sammuttaa savukkeen heti.
  • Mikäli mahdollista, hanki tuhkakupiksi kannellinen astia. Kansi estää savun käryn leviämisen ja estää hapen pääsyn astiaan, jolloin tupakka ei jää kytemään.


Lähteet:
Ifin vahinkotilastot
* Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön
palokuolematilastot

Lisätietoja:
Niko Satto, If, vahingontorjuntapäällikkö, p. 050 424 1383, niko.satto@if.fi
Riikka Rytilahti, If, tiedottaja, p. 050 424 4223, riikka.rytilahti@if.fi

If somessa
Facebookissa
Twitterissä
YouTubessa
Pientä pränttiä -blogissa

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.