Seuraa If Vakuutus

Tutkimus: Auto on suomalaiselle erittäin tärkeä – näin se vakuutetaan

Lehdistötiedote   •   Maalis 23, 2017 08:00 EET

Suomalainen ei helpolla luovu autostaan: Ifin tuoreen kyselytutkimuksen* mukaan vain 3 prosenttia auton omistavista uskoisi tulevansa helposti toimeen ilman autoa. Kuitenkin joka viides arvioi, ettei ole vakuuttanut autoaan kattavasti. Parhaiten autonsa ovat mielestään vakuuttaneet yli 60-vuotiaat ja huonoiten alle 30-vuotiaat.

Suomalaiset ovat edelleen vahvasti autoilijakansaa: kaikista kotitalouksista kolmella neljästä ja lapsiperheistä lähes yhdeksällä kymmenestä on auto. Auton vakuuttamistapa kulkee käsi kädessä paitsi kuskin, myös auton iän kanssa – parhaiten on vakuutettu uusimmat autot. Jopa puolet vuosimallia 2000 vanhemmalla autolla ajavista ei ole mielestään vakuuttanut autoaan hyvin.

Lähes joka viidennen autolle on Ifin kyselytutkimuksen mukaan sattunut vakuutusyhtiön apua vaativa vahinko viimeisen kolmen vuoden aikana. Useimmiten liikennevahinkoja on sattunut Helsingissä ja Uudellamaalla, vähiten Länsi-Suomessa.

Tärkeimmiksi tekijöiksi auton vakuutuksessa suomalaiset nostavat hyvän korvauspalvelun sekä pidemmällä aikavälillä pysyvän hintatason. Lähes yhtä usea arvostaa vakuutuksen kattavaa sisältöä ja huolellisesta ajotavasta palkitsemista. Korkeat bonukset mainitsi keskeisenä harvempi, vain viidennes.

Lakimuutos herättänyt – käytännössä moni ottaa riskejä

Tammikuussa voimaan tullut liikennevakuutuslain muutos on selvästi lisännyt mielenkiintoa autovakuutuksia kohtaan. Joka toinen auton omistaja kertoo kuulleensa lakimuutoksesta. Melkein joka viides on sen vuoksi myös vertaillut tai kilpailuttanut vakuutuksia.

– Lähes kolme neljästä tutkimukseen vastanneesta arvioi tuntevansa autonsa vakuutuksen sisällön riittävän hyvin. Lakimuutos onkin saanut suomalaiset kiinnostumaan autovakuutuksistaan, mikä näkyy myös meille tulevissa yhteydenotoissa, Ifin ajoneuvovakuutuksista vastaava johtaja Mikko Pöyhönen kertoo.

Todellisuudessa melko moni kuitenkin yhä alivakuuttaa autonsa, paljastavat noin neljäsosan suomalaisista autoista vakuuttavan Ifin tilastot. Merkittävä osa etenkin vanhemmilla autoilla ajavista haluaa säästää ajamalla ilman kaskovakuutusta.

– Usein mielenkiinto vakuutuksessa kohdistuu hieman monimutkaisenakin koettuun hinnoitteluun. Autoa vakuuttaessa kannattaa muistaa pohtia, millaiset riskit on valmis kantamaan itse. Lakisääteinen liikennevakuutus ei vahingon sattuessa turvaa ollenkaan omaa autoa, joten autolle on aina hyvä ottaa kaskovakuutus. Esimerkiksi yleisen törmäysvahingon keskihinta on Ifin vahinkotilastojen mukaan noin 2 200 euroa.

– Mieti, kuinka kriittinen auton tarpeesi on: Jos tarvitset autoa päivittäin, vakuutukseen on hyvä sisältyä sijaisautopalvelu. Jos auto ei ole ehdoton arjen sujumisen kannalta, järkevä tapa hankkia mielenrauha on ottaa edullinen ja suppeampi, kuitenkin törmäysturvan sisältävä kaskovakuutus. Toisaalta esimerkiksi nyt keväällä harmittavan yleisen tuulilasivahingon kustannus voi yllättää, jos se jääkin itselle maksettavaksi, vinkkaa Pöyhönen.

Tutkimus todistaa: suomalainen ei luovu autostaan

Auto on omistajalleen erittäin tärkeä: vain 3 prosenttia auton omistavista uskoi Ifin kyselytutkimuksessa tulevansa helposti toimeen ilman autoa. Kaksi viidestä kokee, ettei missään nimessä pärjäisi ilman autoa ja yhtä usealle luopuminen tuottaisi suuria hankaluuksia.

Eniten autoa tarvitaan arjen asiointiin, pidemmille reissuille ja työmatkoihin. Auton omistaminen ei kuitenkaan ole vain järkiperusteinen valinta: kolmannes vastaajista mainitsee tärkeäksi syyksi myös vapauden tunteen tai autoilusta nauttimisen.

Eniten autottomia talouksia on pääkaupunkiseudulla. Tavallisimmin autoa ei hankita, koska sillä ei koeta olevan tarvetta tai auton käyttökustannuksia pidetään korkeina. Yksityisautoilun vaikutukset ympäristölle vaikuttavat etenkin naisten päätöksentekoon: autottomista naisista sen nosti keskeiseksi syyksi lähes joka kuudes.

*Sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1006 täysi-ikäistä suomalaista helmikuussa 2017. Ifin teettämän kyselyn toteutti YouGov Finland. Lähtöotos muodostettiin ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaisia edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan.

Lisätietoja:

Mikko Pöyhönen, If, ajoneuvovakuutuksista vastaava johtaja, p. 010 514 2662, mikko.poyhonen@if.fi
Outi Kärkkäinen, If, viestintäpäällikkö, p. 010 514 1962, outi.karkkainen@if.fi

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.