Seuraa If Vakuutus

Vakuutusyhtiö muistuttaa: Suojaa vesiputket jäätymiseltä

Lehdistötiedote   •   Helmi 27, 2018 08:30 EET

Nyt kannattaa tarkkailla vesiputkistoa ja lisätä tarvittaessa tilan lämmitystä tai eristää putket. Jos putket jäätyvät, sulattamiseen on hyvä pyytää ammattilaisen apua. Rikkoutuneet vesiputket pääsevät yleensä aiheuttamaan suurimpia vuotovahinkoja vapaa-ajan asunnoissa, joissa ei olla jatkuvasti paikalla.

Kovat pakkaset koettelevat vesiputkistoa, joten putkien kuntoa on nyt hyvä seurata ja varmistaa, etteivät ne pääse jäätymään. Lämpötilaa kannattaa tarkkailla kaikissa rakennuksissa ja tiloissa, joissa kulkee vesiputkisto, ja tarvittaessa lämmittää tilaa lisää esimerkiksi sähkölämmittimillä tai irtopattereilla.

– Vanha hyvä keino on jättää kovalla pakkasella vesihana hieman tippaamaan, jolloin jäätyminen estyy. Puolilämpimissä tai kylmissä tiloissa voi myös eristää vesiputket tai asentaa niihin lämmityskaapelin, kertoo rakennusvahinkojen asiantuntija Marko Kaappola Ifistä.

– Moni ajattelee, että putket eivät esimerkiksi mökillä jäädy, jos peruslämmitys on päällä. Jos mökin keskiosassa on vaikkkapa viisi astetta lämmintä ja ulkona on kova pakkanen, voivat ulkoseinän vieressä tai kalusteiden alla olevat putket hyvinkin päästä jäätymään.

Älä ryhdy tee se itse -putkiasentajaksi

Jos putket jäätyvät, turvallisin tapana niiden sulattamiseen on kutsua paikalle putkiasentaja, joka sulattaa putket höyryn avulla. Avotulta ja kuumailmapuhallinta ei missään tapauksessa pidä kokeilla putkien sulattamiseen.

– Jos et ole varma, miten putkien sulattaminen tehdään, älä ryhdy siihen itse. Pahimmassa tapauksessa silloin voi sytyttää tulipalon tai rikkoa putket, kun paine putkessa kasvaa liian suureksi veden laajetessa lämmetessään, painottaa Kaappola.

Eniten jäätymisvahinkoja vapaa-ajan asunnoissa

Isoimmat putkien jäätymisestä aiheutuvat vahingot ovat niiden rikkoutumisen myötä syntyviä vuotovahinkoja. Eniten tuhoa vuoto pääsee yleensä aiheuttamaan vapaa-ajan asunnoissa ja muissa sellaisissa kiinteistöissä, joissa ei olla jatkuvasti paikalla.

– Putki jäätyy, rikkoutuu ja jossakin vaiheessa jää sulaa putkesta ja vesi alkaa suihkuamaan putken rikkoutuneesta kohdasta. Esimerkiksi mökillä vesi voi vuotaa päiviä tai pahimmillaan viikkoja ennen kuin vahinko huomataan. Sen vuoksi rakennuksen jäädessä tyhjilleen pitäisi putkisto aina tyhjentää vedestä ja katkaista vedentulo. Asutussa kiinteistössä putken jäätyminen huomataan yleensä nopeasti, jolloin myös vahingot ovat usein pienempiä, kuvaa Kaappola.

Kotivakuutus korvaa korvaa putkien jäätymisestä aiheutuvina seurannaisvahinkoina vuotovahinkoja, jotka tulevat yleensä esille sään lauhtuessa. Sen sijaan kotivakuutuksesta ei korvata pakkasesta tai jäätymisestä aiheutuvia putkien tai LVI-laitteiden rikkoutumisvahinkoja eikä jäätyneiden putkien sulattamiskustannuksia. Poikkeuksena on, jos putkien tai LVI-laitteiden jäätyminen ja rikkoutuminen johtuvat esimerkiksi lämmityslaitteiston äkillisestä rikkoutumisesta. Näissä tapauksessa vahingot korvataan kotivakuutuksesta.

Lisätietoja:
Marko Kaappola, rakennusvahinkojen asiantuntija, If, p. 010 514 5924, marko.kaappola@if.fi
Outi Kärkkäinen, viestintäpäällikkö, If, p. 010 514 1962, outi.karkkainen@if.fi

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.